Aktiviteetit

Laskettelu ja rinteet

Aurinko, tykkypuut ja maisema

Suomen eteläisin tunturi kutsuu koko perheen laskettelemaan. Mökiltä pääset suoraan laskien rinteeseen ja takaisin (Ski-in, Ski-out). Mökissä on hyvät säilytystilat suksille, pihalla on kaksi rinteistä tuttua useamman suksen telinettä. Monot, kypärät ja muut tarvikkeet kuivat helposti kahdessa kuivauskaapissa tai 14 monon monokuivaimessa.

Rinteitä löytyy jokaisen makuun niin Iso-Syötteeltä kuin vieresestä Syötekeskuksesta. Iso-Syötteellä on erinomaisesti toimiva vuokraamo ja hiihtokoulu. Perheen pienimmät nauttivat laajoilla perherinteillä, joista löytyy myös juniori parkki. Hissejä perherinteissä on kaksi kappaletta ankkureita ja yksi nappihissi. Lisäksi on yksi naurhissi ja ihan pienimmille myös mattohissi.

Takarinteiltä löytyy tarvittaessa haastetta friiriden tai kumpareiden parissa vai kiinnostaako enemmän sopivan jyrkät rinneprofiilit? Käy tutustumassa Syötteen kuuluisiin tykkypuisiin metsiin ja löydä oma salainen lasku-urasi alas.

Eturinteiltä löytyy Suomen parhaimpiin kuuluva parkki, jossa temput ja hypyt onnistuvat eri kokoisilta esteiltä ja hyppyreiltä.

Rinteiden juurelta löytyy useita ravintoloita, joista löydät laajan valikoiman syömistä ja juomista tai käy tutustumassa huikeisiin maisemiin tunturin päällä sijaitsevasta hotelli-ravintolasta.

Lue lisää Syötteen rinteistä täältä.

Syöte on vuoden hiihtokeskus 2012

Syötteen alueella toimivia aktiviteettiyrittäjiä

Syötteen alueella (Iso-Syöte ja Pikkusyöte) toimii useita yrittäjiä joiden kautta ja avulla pääset kokemaan ainutlaatuisia luontokokemuksia. Luontoon.fi sivuilla on koottu listaus yhteistyökumppaneista.

Murtomaahiihto

120 km latuja runsalumisessa ja vaihtelevissa maastoissa. Huomioi, että monilla reiteillä ovat myös koirat sallittuja. Yrittäjien kautta on vuokrattavissa välineitä tai esimerkiksi ahkio perheen pienemmille.

Latukartta ja latujen kunnon voit tarkistaa täältä.

Pyöräily

Pyöräily on Syötteen alueella todella suosittua, ympäri vuoden. Reittejä löytyy kymmeniä kilometrejä haastavista helppoihin. Myös maantiepyöräilyyn Syöte tarjoaa Suomen oloissa harvinaisia korkeuseroja hyvällä asfalttipinnalla. Maastopyöräreittejä on Syötteellä valittavissa sulan maan aikaan kolme. Yhdistämällä reittejä poljettavaa löytyy toista sataa kilometriä.

Tuo oma pyöräsi tai käytä alueella sijaitsevia pyörävuokraamoja. Läskipyörällä (fatbike) on oiva liikuntamuoto myös talvisin.

Syötteen Bike Park valmistui kaudelle 2020. Nouse hissillä ylös ja nauti haasteista ja vauhdista polkemalla reittejä alas. Enduropyöräily on yksi nopeimmin kasvavia lajeja Suomessa.

Alueen pyörävuokraamoja:
– Syötteen keskusvaraamo
Iso-Syötteen hotelli (bike hotell), hinnasto
Iso-Syötteen välinevuokraamo
Syötteen Eräpalvelut
Syöte Rent & Safaris
Pikkusyöte

Syöte MTB on jokavuotinen tapahtuma, joka on ”loppuunmyyty” heti ilmoittautumisen alettua

Revontulien bongaus

Revontulien näkemiseen paras aika on puolen yön seutu (klo 22-24). Kirkkaalla kelillä Syötteellä on mahdollisuus nähdä revontulia noin joka neljäs yö.

Kätkössä on isot ikkunat, jolloin revontulien seuranta onnistuu niin sohvalta kuin lämmitetyltä terassilta. Tarvittaessa voit kävellä muutaman sata metriä ja pääset tunturin huipulle, josta näkyvyys taivaan kannelle on 360 astetta.

Revontulien esiintymisestä voit lukea täältä ja tilata Ilmatieteenlaitoksen hälytykset täältä tai seurata Twitter -tiliä.

Vaeltaminen

Maisemia Rytivaaran reitiltä

Syötteen kansallispuisto tarjoaa mahtavat maisemat reitit päivävaelluksille, kattava autio- ja varaustupaverkosto ja laavuverkosto mahdollistaa myös pidemmät reitit, vaikka ilman omaa telttaa.

Lyhyt maisemareitti tunturin päällä on kokemus, jossa pääset näkemään Syötteen ympäristöön 360 astetta Syötteen korkeimmilta paikoilta.

Tutustu kansallispuistoon Luontoon.fi -sivuilta.

Huskyt ja valjakkosafarit

Syötteen alueella toimii husky-yrittäjä, jossa pääset tutustumaan koiriin sekä valjakkoajelulle joka on ainutkertainen kokemus ja mahdollisuus päästä tutustumaan luontoon koirien kanssa.

Lumikenkäily

Luontokeskukselta vaarametsään lähtee 4,5 tai 6 kilometrin pituinen aurausviitoilla merkitty lumikenkäreitti. 

Vattukurun lumikenkäreitti (2,1 km) soveltuu koko perheen lumikenkäilykohteeksi: se kulkee kesäreittiä myöten ja reitin puolivälissä on laavu, jossa voi pitää taukoa. Lisää Syötteen kansallispuiston lumikenkäreiteistä löydät täältä.

Lumikenkiä on vuokrattavissa useiden yrittäjien kautta.

Moottorikelkka retket

Aja omalla kelkalla reittejä pitkin tai osallistu opastetulle safarille. Reittikarttoja myydään alueen yrityksissä. Pudasjärven alueen urilla ajettaessa (mm. Pudasjärvi-Syöte väli ja Syötteen alue) tarvitaan Metsähallituksen uralupa. Lisätietoa uraluvista löydät Metsähallituksen sivuilta, josta saat sen myös helposti hankittua.

Kelkkavuokrausta voit tiedustella mm. täältä (Syöte Rent & Safaris) tai täältä (Articson).

Skateparkki

Syötteen alarinteiden takaa löytyy kesäisin käytössä oleva skate park, sen vieressä on myös uimaranta ja lasten leikkipuisto.

Melonta

Keväisin ja syksyisin veden ollessa korkealla Syötteen joet tarjoavat hienot päivän kestävät melontareiti.

Pärjänjoki tarjoaa 22 km melontareitin, josta listätietoa täältä. Opas ja varustevuokrauksesta voit olla yhteydessä esimerkiksi Syötteen Eräpalveluista. Heidän kauttaan myös River Tubing -melonnat.

Kalastus

Pilkkiminen, perhokalastus, viehekalastus.. Kaikki onnistuu Syötteellä. Muista kalastusluvat, lisätietoa Luontokeskukselta. Kalastuopastusta voi kysyä Syötteen Eräpalveluista. Lisätietoa kalastuksesta Pärjänjoella.

Kalastuksesta Syötteen alueella lisätietoa täältä

Frisbeegolf

Syötteen alueella on kaksi frisbeegolf rataa, lisätietoja Luontokeskuksesta.

Syötteen kansallispuisto

Suomaisema Syötteen kansallispuistosta

Uskomattoman kaunis kansallispuisto tarjoaa luontoelämyksiä laidasta laitaan. Useita merkittyjä vaellusreittejä sekä vaihtelevia maisemia. Kansallispuistosta saat listätietoa täältä.

Ranuan eläinpuisto

Ranuan arktisessa eläinpuistossa pääset tutustumaan Suomen tyyppiliseen villieläinkantaan, mutta myös jääkarhuihin. Matkaa Ranualle Syötteeltä on noin 80 km.

Ravintolat

Syötteen alueella on useita ravintoloita jokaisen makuun. Alarinteiltä löytyy useampi ravintola, joissa on tarjolla pikaista ruokaa ja lounasta sekä iltaisin A´la Carte listat.